Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!

 


Dana 7.7.2024. HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet na vrh Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) koji se nalazi u Kaninskom lancu Julijskih Alpi – zapadni dio, Sella Nevea, Italija.

Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo)  s nadmorskom visinom od 2324 m, nalazi se na sjeverozapadnom dijelu grebenskog lanca Kanin. To je usamljeni i izdvojeni vrh od ostalih vrhova Kanin grupe. To je izduženi devet kilometarski greben smješten između doline Reklanice (talijanski Val Raccolana) i Rezie (Val Resia). S južne strane iznad Rezie se dižu visoke 1800 m strme travnate padine. Podnožje tih padina je isprepleteno višebrojnim ostacima pastirskih staza, po kojima  prolazi visoki Resianski put/Alta Via Resiana.

Posebno je veličanstven pogled na  stijene sjeverne padine koja se okomito diže iznad doline Reklanica/Val Raccolana. Monte Sart - Žrd je zapravo greben s dva vrha. Na jugozapadnoj strani je manji vrh, Slovenci ga nazivaju Senožeče ili Rdeča peč, talijanski naziv je Quota ili Monte Sart Basso (2319 m). Na sjeverozapadnoj strani je vrh Žrd viši samo 5 m

 

Plan izleta:

I dio: žičarom 'Telecabina Canin' uspinjemo se do gornje postaje i planinarskog doma Rifugio Gilberti

II dio: planinarskom stazom 632 nastavljamo prema vrhu Monte Sart: rifugio Gilberti (1850 m) -> prijevoj – sela Bila Pec/Bela Peč (2005 m) -> Bivak Marussich (2040 m) -> vrh Grubje/Grubia (2240 m) -> vrh Žrd/Monte Sart (2324 m).

Povratak istim putem mimo vrha Grubia.

 

Zahtjevnost staze: djelomično zahtjevan označeni put (završni uspon i prelaz preko vršnog grebena označen je kao zahtjevan). Opisana staza duga je 6,7 km u jednom smjeru, ukupno uspona po putu 770 m i spuštanja 260 m. Okvirno vrijeme hodanja: PD rifugio Gilberti - bivak Marrusich 2:00h, bivak Marrusich – Monte Sart 1:40h.

Cijela staza je prikladna za planinare s iskustvom i kondicijom!

Oprema i hrana: Prikladna planinarska obuća (čvrste planinarske cipele za visoka gorja), odjeća (vjetrovka i kabanica), štapovi za hodanje, rezervna odjeća, prva pomoć. Hrana iz ruksaka, min. 2-3l vode. U blizini gornje postaje žičare nalazi se planinarski dom Rifugio Gilberti.

Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora u 3:30h

Cijena izleta:

-          Cijena autobusa iznosi 35,00 € i formirana je na bazi 40 osoba. U slučaju većeg broja prijavljenih cijena će biti manja, a u slučaju manjeg broja postoji mogućnost nadoplate.

-          Žičara, povratna karta 13,00 € plaća se posebno (postoji mogućnost popusta od 20% za grupu).

 Prijave do UTORKA, 2.7.2024. na neki od mobitela:

- 098 178-1094 (Danijel Domitrović – Joto)

- 098 208-475 (Marijan Šlat)

 

Napomene:

-      Obavezno ponijeti osobnu i planinarsku iskaznicu, putno osiguranje - preporuka!

-          Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

-          Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a

-          Tekst, info i slike: gorja.net, hr.hribi.net






















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag