Objava - Izleti: Velika Planina (vrh Gradišče 1.666m) Kamniško Savinjske Alpe, Slovenija

 


Dana 23.6.2024. HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet na Veliku Planinu (vrh Gradišče 1.666m) Kamniško Savinjske Alpe, Slovenija.

Velika planina nalazi se u Kamniško-Savinjskim Alpama, a najviši vrh je Gradišće koje se nalazi na 1.666 metara nadmorske visine. Poznato pastirsko naselje prosječno je smješteno na 1.500 metara nadmorske visine, a ubraja se među najveća pastirska naselja ove veličine u cijeloj Europi.

Pastirske kolibe simbol su Velike planine, a na platou se nalazi pastirsko i turističko naselje. Turističko naselje je nastalo tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Sastoji se od oko 60 koliba koje su sve zadržale tradicionalni izgled, no unutrašnjost je posve prilagođena turistima. Ideja je bila gostima ponuditi drugačiji smještaj i oduprijeti se sve većoj izgradnji hotela i resortova.

Treba imati u vidu da riječ planina u Hrvatskoj nema isto značenje kao planina u Sloveniji. Naime, tim se imenom u Sloveniji nazivaju pašnjaci - izdvojena pastirska planinska gospodarstva na kojima se tradicionalno uzgaja stoka i proizvode razni mliječni proizvodi.

 

Plan izleta: na ovom izletu napravit ćemo kružni obilazak Velike planine po stazi 'Putevima pastira'. Staza se sastoji od 11 točaka na kojima ćeš doznati pregršt informacija o prirodi koja te okružuje, ali i o pastirskom načinu života.

Staza 'Putevima pastira': Parkiralište Rakove ravni -> Gojška planina -> Tiha dolina -> Zeleni rob -> Vrh Gradišče 1.666m ->  kapelica Marija Snežna -> Velika planina -> Domžalski dom -> Jarški dom -> Mala planina -> Rakove ravni

 

Zahtjevnost staze: Opisana staza je duga oko 12 kilometara, prelazi se 580 metara nadmorske visine, uz fotkanje i pauze preći ćemo je za do 6 sati! Staza nije tehnički zahtjevna, no zbog dužine traži ponešto kondiciji.

Oprema i hrana: Prikladna planinarska obuća, odjeća (vjetrovka i kabanica), štapovi za hodanje, rezervna odjeća, prva pomoć. Hrana iz ruksaka, min. 2l vode. Na Velikoj i Maloj planini nalaze se dva potpuno opskrbljena planinarska doma, Domžalski  i Jarški dom!

Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora u 5:00h

Cijena izleta: Cijena autobusa iznosi 25,00 € i formirana je na bazi 40 osoba. U slučaju većeg broja prijavljenih cijena će biti manja, a u slučaju manjeg broja postoji mogućnost nadoplate.

 Prijave do četvrtaka, 20.6.2024. na neki od mobitela:

- 098 178-1094 (Danijel Domitrović – Joto)

- 098 208-475 (Marijan Šlat)


 Napomene:

-          Obavezno ponijeti osobnu i planinarsku iskaznicu, te putno osiguranje po vlastitom izboru!

-          Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

-          Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a

Info i slike: underdreamskies.com


















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag

Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!