Objava - Izleti: Terezijanom od Baških Oštarija do Karlobaga - Velebit (središnji dio)

 


Dana 06.10.2024. HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet na novu pješačko planinarsku stazu Baške Oštarije -> Karlobag.

Ovaj puta organiziramo planinarski izlet na drugačiji način jer se naš krajnji cilj nalazi na svega 6 metara iznad mora!! Pitate se kako? Odgovor, novom planinarskom stazom od Baških Oštarija do Karlobaga. Staza povezuje Karlobag i Baške Oštarije koristeći dobrim dijelom trase starih velebitskih cesta: Karoline i Terezijane, odnosno na neki način čini poveznicu Premužićeve staze, koja završava u Baškim Oštarijama, s morem, odnosno Karlobagom. Također staza prolazi zanimljivim krajobrazom sa prelijepim pogledima na otok Pag i vrhove srednjeg Velebita.
Opis staze: staza započinje kod hostela u Baškim Oštarijama i nastavlja se prema Kubusu, zatim slijedi uspon na vrh Basača (1.089m), a nakon toga počinje spuštanje prema Prpića polju. Dalje redom slijedi Ivanova Draga, Bila Kuća, skretanje prema Svetom Vidu, da bi na kraju staza završila u Baškoj dragi na Jadranskoj magistrali u smjeru Zadra. U Karlobagu, ćemo se odmoriti i osvježiti pred polazak za Ogulin.
Zanimljivosti staze: dionice starih cesta (Karolinske i Terezijanske ceste), crkva Svetog Vida, 2 vidikovca s prekrasnim pogledima na Paški zaljev, otok Pag i vrh Velinac, vrh Basača (1089m) s kojeg se pružaju vidici na vrhove Žuti kuk, Kiza, Grabar, Ljubičko brdo i Sadikovac, spomenik Kubus i dr.

Staza je osmislilo, markiralo i  svečano otvorilo Planinarsko društvo 'Osmica' i z Karlovca, 21.04.2024. Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj!!

 

Zanimljivosti po putu: dionice starih cesta (Karolinske i Terezijanske ceste), crkva Svetog Vida, 2 vidikovca s prekrasnim pogledima na Paški zaljev, otok Pag i vrh Velinac, vrh Basača (1089m) s kojeg se pružaju vidici na vrhove Žuti kuk, Kiza, Grabar, Ljubičko brdo i Sadikovac, spomenik Kubus i dr.

 

Duljina puta: 11,3 km / Visinska razlika: -1.083 m

 

Najniža točka: Karlobag (6 mnm) / Najviša točka: vrh Basača (1089 mnm)

 

Zahtjevnost staze: srednje teška staza (oko pet sati hoda)

Oprema i hrana: Prikladna planinarska obuća (čvrste tenisice ili planinarske cipele), odjeća (vjetrovka i kabanica), štapovi za hodanje, rezervna odjeća, prva pomoć. Hrana iz ruksaka, min. 2-3l vode.

Prijevoz:

-              Autobus: Ogulin – Gospić – Baške Oštarije - Karlobag – Ogulin  

-              Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora u 7:00h

Cijena izleta: Cijena autobusa iznosi 15,00 € i formirana je na bazi od 40 osoba. U slučaju većeg broja prijavljenih cijena će biti manja, a u slučaju manjeg broja prijavljenih postoji mogućnost nadoplate.

 Prijave do četvrtaka, 03.10.2024:

- 098 178-1094 (Danijel Domitrović – Joto)

- 098 940-8121 (Zdenko Trninić)

- 098 208-475 (Marijan Šlat)

Napomene:

-          Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

-          Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a











Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag

Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!