Objava - Izleti: Krn 2.244m Julijske Alpe – zapadni dio, Slovenija


 HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet, u Sloveniju, u Julijske Alpe s usponom na vrh Krn (2.244 m) koji će se održati za vikend od 21. do 22. rujna 2024.

Krn je dominantan vrh zapadnog slovenskog dijela Julijskih Alpa. Ističe se visinom od 2.244 m i uočljivom konturom  te je lako uočljiv i prepoznatljiv s drugih vrhova . Nadvija se nad dolinom Soče i pruža nezaboravne vidike. Pogled se pruža do Jadranskog mora, na Kaninsko pogorje i ostali dio Julijskih Alpa. Povijesno je obilježen u I svjetskom ratu s i danas vidljivim tragovima ratnih zbivanja. Pod samim vrhom je i planinarski objekt  Gomščakovo zavetišče,  a na Krn vodi nekoliko obilježenih staza. Naš izlet nas vodi putem pored  Krnskog jezera.


Krnsko jezero je najveće slovensko visokogorsko jezero. Dugo je 300 metara, široko 150 m i duboko gotovo 18 m. S jezera se pruža lijep pogled prema Krnu i njegovim susjednim vrhovima. Kupanje u jezeru je zabranjeno radi očuvanja ekosustava jezera koji je ionako vrlo ugrožen zbog umjetno naseljenih riba. Pretpostavlja se da je jezero nastalo od ledenjaka koji su nekada bili na obroncima pod Krnom. Danas više nema ledenjaka. Ipak, postojeća voda pod planinom i dalje puni jezero čemu pridonose kiše ili otapanja snijega, čineći tako ovo jezero živućim alpskim draguljem. Za u potpunosti doživjeti Krnsko jezero potrebno je… popeti se na Veliki Šmohor 1.944m ili Veliku Babu 2.013m!


Dom pri Krnskih jezerih (1.385 m), smješten iznad na samo 15 minuta udaljenosti od skrivenog alpskog dragulja „Krnskog jezera“, Dom pri Krnskih jezerih“ (poznat i kao Berghütte beim Krn See) slikovit je i među najposjećenijim slovenskim planinskim kolibama. Koliba, koja ima i zimsku sobu, nema pogleda, osim na zelenu šumu. Ali i šuma je ono što volimo. Dom je otvoren tijekom ljeta.


Plan izleta:


1 dan – subota 21.09.2024

-          06:00 Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora, vozimo se kroz Sloveniju prema Tolminu i dolini Lepena, do planinarskog doma dr. Klementa Juga (700m)

-          11:00 Uspon do planinarskog doma pri Krnskih jezerih (1.385m)-2:00h.

-          13:00 Odmor kod Planinarskog doma pri Krnskih jezerih

-          14:00 Uspon na vrh Velika Baba 2.016m (2:00h) ili Mali Šmohor 1.944m (2:00h) za one koji se odluče ili šetnja i obilazak Krnskog jezera

-          18:30 Povratak u dom, smještaj, večera i noćenje.

 

2 dan - nedjelja, 22.09.2024.

-          06:00 Buđenje, doručak

-          07:00 Polazak prema Krnskom jezeru i dalje prema vrhu Krn (2.244m)-3:00h.

(preporuka, ukoliko ste u mogućnosti ponesite i manji rezervni ruksak za uspon na vrh, osnovni ruksak i višak stvari može se ostaviti u planinarskom domu do povratka)

-          10:00 Odmor na vrhu i u Gomiščkovom skloništu na Krnu (2.182 m)

-          11:00 povratak prema domu pri Krnskim jezerima, odmor i ručak, a zatim povratak u dolinu Lepena

-          17:00 Povratak u Ogulin gdje dolazimo u večernjim satima (oko 22:00)

Ukupno vrijeme hoda:

1 dan: oko 3 – 6 sati (ovisno da li idete na V. Baba ili Mali Šmohor)

2 dan: oko 8 sati

Težina izleta:

-          kondicijski K4 – UMJERENO ZAHTJEVNO

-          tehnička zahtjevnost T1 – NE ZAHTJEVNO

Oprema: primjerena odjeća (zaštita od vjetra) i obuća, kapa i rukavice, naočale i zaštitna krema protiv UV zračenja, čeona lampa, dostatna količina vode (2-3 litre po danu), preporučljivi štapovi za hodanje.

Prehrana: u vlastitom aranžmanu ili planinarskom domu gdje je moguće dobiti hranu i piće. Voda u domu nije za piće, ali se može kupiti u bocama.

Smještaj: noćimo u planinarskom domu pri Krnskih jezerih u sobama sa većim brojem ležajeva ili skupnim ležajevima. U domu se dobije posteljina koja je uračunata u cijenu smještaja. Vreće za spavanje nisu dozvoljene!

Cijena smještaja je 25€ (noćenje, posteljina, boravišna pristojba)

Prijevoz: autobus 30 mjesta, cijena prijevoza za popunjen autobus iznosi 45€!

Ukoliko se ne bude mogao organizirati autobusni prijevoz pokušat će se organizirati prijevoz osobnim automobilima, stoga kod prijave navedite da li želite sudjelovati u prijevozu vlastitim osobnim autom!?

Da bi mogli realizirati ovaj izlet (organizirati prijevoz i rezervirati smještaj) potrebno je prikupiti prijave za izlet, nakon čega ćete biti kontaktirani i obaviješteni o daljnjem postupanju!

 

Za ovaj izlet biti će potrebno uplatiti akontaciju.

 

Prijave se zaprimaju do 5.8.2024. isključivo preko prijavnog obrasca:


Link: https://forms.gle/Tycxzy99iRyjKLqn8

 

 Napomene:

-          Obavezno ponijeti osobnu i planinarsku iskaznicu, te putno osiguranje po vlastitom izboru!

-          Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag

Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!