Objava - Izleti: Sjeverni Velebit: Veliki Kozjak 1.629m, Obli Kuk 1.515m


 

Dana 26.5.2024. HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet na Veliki Kozjak 1.629 m i Obli kuk 1.515 m, NP Sjeverni Velebit.

Veliki Kozjak ( 1629 m ) je najljepši i najslikovitiji vrh južnog dijela NP Sjeverni Velebit. Sa svih strana okružen je bukovom šumom iznad koje se uzdiže skupina stijena. Vidici sa vrha su neometani te se pružaju na Rožanske i Hajdučke kukove, prostranstva Štirovače i na najljepši velebitski pašnjak, Veliki Lubenovac. Unatoč impresivnim stijenama, pristup vrhu nije tehnički zahtjevan. Stijene Velikog Kozjaka zanimljive su i za penjače te je u njima izvedeno nekoliko desetaka smjerova raznih težina. Obli kuk (1515m) nalazi se sat vremena hoda od V.Kozjaka i također ćemo ga posjetiti.

 

Plan izleta: Staza započinje u Vranjkovoj dragi te se bukovom šumom penje prema V.Kozjaku. Izlaskom na travnati greben ukazati će nam se impresivne stijene te ćemo se laganim spuštanjem polukružno ih zaobići i ispenjati vrh . Nakon uživanja u pogledima s vrha vraćamo se istim putem te skrećemo prema Oblom kuku. Staza vodi kroz šumu a pod sam vrh se strmo uzdiže i možda će biti potrebna pomoć ruku. S Oblog kuka se strmo spuštamo na Lubenovačku stranu, te planinarskom stazom V. Lubenovac – Alan nastavljam prema Planinarskoj kući Alan gdje će nas čekati autobus.

Staza:  Vranjkova draga -> Veliki Kozjak (2h) -> Obli Kuk (1h) -> Planinarska kuća Alan (2h)

 

Zahtjevnost staze: Opisana staza je duga oko 12,5 km, a prođe se za do šest sati.

    Kondicijska zahtjevnost: K2 - Umjereno zahtjevno, 5-7 sati hodanja.    

    Tehnička zahtjevnost: T2 – Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano             penjanje.

    Visinska razlika: VR3 – 805m – Umjereno zahtjevno.

    Cijela staza je prikladna za planinare s iskustvom i kondicijom. 

Oprema i hrana: Prikladna planinarska obuća (čvrste planinarske cipele), odjeća (vjetrovka i kabanica), štapovi za hodanje, rezervna odjeća, prva pomoć. Hrana iz ruksaka, min. 2-3l vode.

Prijevoz:

-          Autobus (mali): 30 mjesta

-          Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora u 6:00h

Cijena izleta: Cijena autobusa iznosi 17,00 € i formirana je na bazi 30 osoba, u slučaju manjeg broja prijavljenih postoji mogućnost nadoplate.

 Ulaznice za NP Sjeverni Velebit možete kupiti na Alanu ili na terenu od nadzorne službe (rendžeri). Pravo na ulaznicu s popustom od 5 eura imaju planinari, članovi Hrvatskog planinarskog saveza, uz predočenje planinarske iskaznice.

  • Prijave do četvrtaka, 24.5.2024. na neki od mobitela:
  • - 098 178-1094 (Danijel Domitrović – Joto)
  • - 098 208-475 (Marijan Šlat)

Napomene: 

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

-          Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a.

-          Info i slike: HPS, HPD Željezničar, planinarski-portal.org













Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag

Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!