Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag

 


Dana 21.4.2024. HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet na Mars! Bili smo na mjesecu sada je vrijeme za Mars. Zato ćemo se uputiti na otok Pag na jednu od najljepših trail staza u Hrvatskoj „Life on Mars“.

Trail staza „Life on Mars“ službeno je otvorena u 2019.g za sve njezine posjetioce tijekom cijele godine.  Na području Metajne doživite nezaboravno spiritualno iskustvo, pronađite najljepše plaže otoka Paga. Plaže Ručica, Beriknica, Slana, Malin i Seline svojom gotovo svemirskom ljepotom nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Stijena Stogaj – jedan je od najspektakularnijih kamenih tornjeva na Jadranskoj obali. Pejzaž je naizgled pust i bez života ali u proljeće iz kamenjara niču ljubičice ,šafrani a aromatično bilje  pasu ovce te je paški sir i zbog toga nadaleko poznat. Tajnovitost i mir odlike su ove staze, a zadivljujući prizori dokaz da je priroda najveći umjetnik.

Life on Mars trail staza  nadograđena je prvom morskom Via Ferratom u Hrvatskoj u duljini od 100 m. Via Ferrata namijenjena je nešto zahtjevnijim aktivnim planinarima, a predstavlja premosnicu preko morskog djela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac. Ferrata je postavljena na visini između 1-2 metra iznad mora. Po težini je zahtjevna. Za sve one koji žele obići cijelu stazu, a ne žele ili ne mogu savladati ferratu postoji i mogućnost obilaska ferrate. Potrebno se je popeti na plato iznad stijene i ponovno spustiti do plaže, taj dio nije označen tako da je potreban povećani oprez!

Preporuka, svakako pročitajte vrlo dobar blog o 'Life on Mars' trail stazi na web adresi: https://www.hikingcro.com/blog/life-on-mars-pag

Plan izleta:

-          Prvi dio od Metajne gdje će nas ostaviti autobus do uvale Slana i početka Via Ferrate prolazimo svi zajedno, a nakon toga se dijelimo u dvije odnosno tri grupe.

-          Prva grupa će nastaviti kraću varijantu Life on Mars trail staze prema uvali Seline i nakon toga će se sjevernom stranom otoka vratiti u Metajnu. Ova staza dugačka je oko 10 km i srednje je zahtjevna.

-          Ostatak grupe ide na dužu i zahtjevniju varijantu Life on Mars trail staze u dužini od 16 km. Kod početka Via Ferrate se dijelimo u dvije grupe, oni koji idu na ferratu i oni koji idu na obilazak, nakon čega zajedno nastavljamo prema uvali Malin, te se sjevernom stranom preko uvale Seline vraćamo u Metajnu.

-          Via Ferrata: po težini je ZAHTJEVNA! Potrebna adekvatna oprema: rukavice, penjački pojas, set za osiguranje – apsorber i penjačka kaciga!

-          Kod prijave navedite idete li na kraću (10km) ili dužu 16km) trail stazu i da li idete na Via Ferratu (Da/Ne)

Zahtjevnost i težina staze: Izlet je kondicijski srednje zahtjevan do zahtjevan, cca 6-7 sati hodanja uz potrebne pauze. Staza nije tehnički zahtjevna (osim Via Ferrate i obilaska ferrate) ali zahtjeva spretnost hodanja po krševitom terenu.

Vrijeme hoda: oko7 sati hoda.

Oprema i hrana: Prikladna planinarska obuća (izrazito čvrste tenisice ili planinarske cipele), odjeća (vjetrovka i kabanica), štapovi za hodanje, rezervna odjeća, prva pomoć. Hrana iz ruksaka, min. 2-3l vode. 

Prijevoz:

-          Autobus: Ogulin – Prizna – Žigljen - Metajna

-          Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora u 5:30h

Cijena izleta: Cijena autobusa iznosi 20,00 € i formirana je za 40 osoba. U slučaju većeg broja prijavljenih cijena će biti manja, a u slučaju manjeg broja prijavljenih postoji mogućnost nadoplate. U cijeni prevoza je uračunat i trajekt, tako da se karte za isti ne kupuju!!

Prijave do četvrtaka, 18.4.2024:

Putem prijavnog obrasca: https://forms.gle/iHazNV5db5QyLg1M6

ili na neki od mobitela:

- 098 178-1094 (Danijel Domitrović – Joto)

- 098 208-475 (Marijan Šlat)

Napomene:

-          Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

-          Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a





















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!