Objava - Izleti: PP Učka Trebišća - Perun

 


Dana 25.2.2024. HPD Klek organizira za svoje članove i članove HPS-a planinarski izlet u Park prirode Učka,  na pješačko-planinarsku stazu: Mošćenička Draga - Trebišća – Perun 881m – Mošćenice.

Na istočnim padinama Učke, iznad prekrasne plaže Mošćeničke Drage, proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima su počivali ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.

Mitsko-povijesna staza „Trebišća – Perun”, otvorena 2009. godine, pokušaj je da vam se približi tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Bit će vam izložena i uzbudljiva priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o svetoj prirodi ovog prostora.

Staza će vas provesti kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale i dovesti na vrh Perun (880 m). Uz mitsku dimenziju ovog prostora, bit će vam predstavljene i izuzetne ljepote ovoga prirodnoga krajolika te uspomene na težak ali slikovit negdašnji život ljudi ovoga kraja. Info: https://www.pp-ucka.hr/info-za-posjetitelje/poucne-staze-i-setnice/

Plan izleta:

-       Prvi dio izleta je mitsko-povijesna staza „Trebišća-Perun” ujedno to je i planinarska staza za Malu Učku (br.690): Močenička Draga -> Potoki -> Trebišća -> Potrebišća -> Perun 881m (3h 40min). Nakon vrha Perun, silazak u Mošćenice predviđen je planinarskom stazom br.691 (2h 40min). Mošćenice su srednjovjekovni gradić smješten na brežuljku, na nadmorskoj visini 175 m iznad Mošćeničke Drage, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev, more i otoke.  Nakon razgleda stare jezgre slijedi povratak u Ogulin u kasnim poslijepodnevnim satima.

Zahtjevnost staze: tehnički ne zahtjevno, kondicijski zahtjevno. Povijesna staza „Trebišća-Perun” cjelodnevni je planinarski izlet. Prije nego što krenete, procijenite svoje fizičke sposobnosti!

Vrijeme hoda: oko7 sati hoda.

Oprema i hrana, kava: Prikladna planinarska obuća (čvrste tenisice ili planinarske cipele), odjeća (vjetrovka i kabanica), štapovi za hodanje, rezervna odjeća, prva pomoć. Hrana iz ruksaka, min. 2l vode. Jedini pouzdan izvor za dopunu pitke vode nalazi se u zaseoku Trebišća. Kava, na 'VRATIMI JADRANA'.

Prijevoz:

-          Autobus: Ogulin – Moščenička Draga - Mošćenice – Ogulin  

-          Polazak iz Ogulina sa autobusnog kolodvora u 6:00h

Cijena izleta: Cijena autobusa iznosi 15,00 € i formirana je na bazi od 40 osoba. U slučaju većeg broja prijavljenih cijena će biti manja, a u slučaju manjeg broja prijavljenih postoji mogućnost nadoplate.

Prijave do četvrtaka, 22.2.2024:

Putem prijavnog obrasca: https://forms.gle/vhgu5GZEUqZH1Nqr8

ili na neki od mobitela:

- 098 178-1094 (Danijel Domitrović – Joto)

- 098 940-8121 (Zdenko Trninić)

- 098 208-475 (Marijan Šlat)

Napomene:

-        Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program izleta, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča i organizatora pohoda.

-        Na izlet mogu ići članovi HPD Klek-a ili članovi bilo koje druge planinarske udruge koja je članica HPS-a


















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Objava - Izleti: „Life on Mars“ - otok Pag

Objava - Izleti: Monte Sart 2.324m (Žrd - Slo) Julijske Alpe – zapadni dio, Sella Nevea, Italija - OTKAZANO!